19620 / 35000 de euro

1003 donatori

31 zile

OCTOMBRIE - EDUBUZZ

Fiare vechi... educație nouă!

Cu un autobuz vechi, ruginit și fără roți nu poți ajunge prea departe. 

Cum nici fără școală, încurajare și oameni buni prin preajmă, visurile nu prea trec de granița Augustinului, un sat lung de 5 km, nici aproape, nici departe de Brașov. 

În Octombrie, Zi de BINE susține Edubuzz – un autobuz defazectat transformat în spațiu educațional, unde câteva sute de copii pot începe a învăța și a visa despre Zile mai Bune!

CE FACEM?

Se încarcă pe rampă un autobuz cu viața pe sfârșite, se adaugă doi visători - învățători cu har si drag de copii si se dă sfoară-n țară cum că-n mațele ruginite ale fierătaniei zac povești care așteaptă să se scrie. Povești cu copii adunați de pe ulițele satului, care nu știu socoti stelele și nici citi în ele. Sau măcar în caietul dictando pe care fie nu l-au ținut niciodată în mână, fie l-au abandonat deja. 

Doi învățători, Natalia și Adrian au văzut într-o zi anunțul că în Brașov se scoate la vânzare un autobuz scos din circulație. Au licitat, au câștigat, iar acum vor să-l transforme într-un spațiu educațional pentru copiii din Augustin. May the dreaming begin! Liber la visat! 

În Octombrie, Zi de BINE susține…. Edubuzz! Dacă vrei să-ți donezi ziua de naștere pentru această cauză, intră AICI. Ah! Încă ceva- și Simona Halep și-a donat ziua pentru ei!

PENTRU CINE?

De-a lungul străzii principale din Augustin, casele sărăcăcioase sau în care s-a investit mai mult după plecări în străinătate, cu sau fără garduri, răsfirate pe dealuri sau în zone inundabile de pe malul Oltului, au un numitor comun predominant – numărul mare de copii din gospodărie. Pentru anul școlar 2020-2021 au fost înregistrați 401 de copii școlarizați (grădiniță + clasele 0-8). Nu se așteaptă nimeni ca tot atâția să termine clasa. 

Foarte mulți copii ajung, din cauza a 3 ani de repetenție și a rușinii de a mai veni la școală, în imposibilitatea de a mai continua studiile altfel. Conversațiile de pe ulițele satului dau ca sigur că mulți copii de peste 10 ani nu au fost încă nicio zi la școală. Pentru ei, în Octombrie vom transforma un autobuz ruginit într-un centru de zi colorat și plin de viață, în care copiii să intre curioși și nedumeriți, să învețe să scrie, să citească și să viseze.

CU CINE?

Adrian Secal - cercetaș timp de 20 de ani, ONG-ist ”de profesie”, cu licență în asistență socială și experiență în domeniul dezvoltării comunitare și economiei sociale, a fost învățător în com. Augustin prin programul Teach for Romania. Nu s-a putut desprinde de copiii de aici așa că a rămas în sat și împreună cu Natalia și-au propus să parcheze EduBuzz în siguranță și să construiască un hub educațional în care copiii să vină cu drag și cu uimire. 

Natalia Ginghina e de anul ăsta dirigă la a 5-a. A ajuns în Augustin în 2019, după mai bine de 10 ani petrecuți în Suedia, unde a fost, printre altele, profesor-asistent pentru copii români cu dificultăți de comunicare în suedeză. Da, vorbește suedeza! Acum vorbește limba copiilor, iar ei o iubesc. Are de gând să rămână alături de clasa ei până-ntr-a opta – timp berechet de joacă, învățat, construit și visat. 

Natalia și Adrian își doresc nu doar să-i învețe pe copii să scrie și să citească, ci vor să implice cât mai mulți oameni în proiect - prieteni care să le vorbească celor mici, dar poate și părinților, despre nutriție și gătit sănătos, despre educație financiară și antreprenorială, care să îi învețe să acorde primul ajutor, care să organizeze seri de filme, campionate de board games, cursuri de canto, fotografie, actorie, dans.

Să fie buzz în Augustin! EduBuzz!

Pe mâinile experților

Cu mari emoții am așteptat să vedem cu ce autobuz urma să lucrăm în acest proiect. Și cu toată dragostea de care suntem capabile, când l-am văzut nu am putut să-i spunem decât Răpciuga. Iar în momentul de față, Răpciuga e cum nu se poate cum răpciugoasă...

Echipa de la Atelierul Sfinx, un atelier specializat în conversii vehicule și constructii de food truckuri, campere, rulote comerciale, rulote fast food, case pe roți, containere de locuit și comerciale, s-a pus repede pe dezmembrat, dezasamblat, tras de scaune și de bare și au dezgolit autobuzul până când a rămas o coajă ruginită, cu geamuri năclăite. 

Dar noi ne imaginăm frumos! Ne imaginăm că sub ferestrele acum năclăite, în curând vor fi pupitre noi și vesel colorate. Și calculatoare. Iar ferestrele vor fi ca noi, impecabil luminoase, termopane groase care vor ține căldura, căci da, vom avea încălzire, ba chiar și o mică chicinetă cu plită, cuptor și chiuvetă pentru că EduBuzz nu se rezumă doar la educația formală, ci visează la lecții de nutriție și gătit sănătos, la clase de educație financiară, la implicarea și educarea nu doar a picilor, ci și a părinților care se chinuie să supraviețuiască în condiții dificile.

Toate astea vor fi posibile cu ajutorul echipei Sfinx, în colaborare cu arh. Raluca Zbârcea, cea care a realizat noul design. Așadar, imaginați-vă la fiecare pupitru un copil din Augustin. Un copil care nu a avut cu ce să se încalțe ca să meagă la școală. Un copil care nu a avut timp să meagă la școală fiindcă a avut de muncit la câmp sau a avut de îngrijit animale. Un copil care nu a mai avut curaj să meargă la școală pentru că, nevând încălțări și nici timp, a pierdut prea multe ore și i s-a făcut rușine că nu prea pricepe cum e cu scrisul, cititul și socotitul. Un copil care aproape că nu a avut nicio șansă!

Surpriza REHAU!

Când am început să visăm noi că fiecare român ar putea să își dedice Ziua lui de Bine, adică ziua de naștere sau ziua onomastică, pentru a face un mare Bine altcuiva, nici nu am îndrăznit să ne aventurăm și mai departe și să visăm că și companiile din România ar putea alege să își sărbătorească aniversările sau alte evenimente importante în același fel, dăruind Zile de Bine celor mai puțin norocoși dintre noi. Dar câteodată, realitatea o ia înaintea visării și ne face cele mai frumoase surprize. :)

Luna asta, suntem norocoși să îi avem alături pe cei de la Rehau România, care de curând au sărbătorit 25 de ani prezență la noi în țară. Și ce mod mai frumos de a celebra această reușită decât prin a deveni prima companie care își donează ziua de naștere pentru unul dintre proiectele noastre!?

Astfel, #EduBuzz devine un Proiect Susținut de Rehau România și nu știm cum să ne manifestăm mai tare bucuria decât prin a lucra cu spor înnoit și viteza turată la maxim pentru a trece acest autobuz prin toate metamorfozele necesare! BONUS: Am găsit și câteva fotografii cu „Răpciuga” în tinerețe, pe când plimba oamenii prin oraș, și mai tare ne-am impulsionat să o facem frumoasă la loc și gata să își primească la lecții primii copii. I-am curățat toate „măruntaiele”, am acoperit-o frumos în folie să nu râdă nimeni de ea și ne-am apucat să lucrăm la transformarea de interior. Între timp, i-am aranjat și „dormitorul”, locul unde va campa în Augustin pentru a-și primi copiii. :)